Spider-Man

Spider-Man

11 oktober, 2018 0 av Christoffer Andersson

Efter en lång rad med som högst medelmåttiga spel verkar vår kära favoritspindel äntligen ha hittat rätt. Christoffer har spelat Insomniac’s tolkning av Spider-Man och delat ut ett betyg.

 

Till att börja med så är jag ett riktigt stort fan av Spider-Man. Inte på det sättet att jag frenetiskt läser serietidningar där han har huvudrollen, utan mer på ett sätt att han ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Sedan barnsben har jag funnit Peter Parker och hans alter ego väldigt intressant, så när Insomniac visade upp en trailer för detta spel för första gången så var det en aning svårt att hålla saliveringen på en normal nivå, då detta såg ut att kunna bli hur bra som helst. Och med alla medelmåttiga spel som Spider-Man tyvärr har i bagaget så har man ju alltid hoppats på att nästkommande titel skulle vara spelet som gjorde spindeln rättvisa.

Denna gång så får vi axla rollen som en desto mer erfaren Peter/Spidey, vi slipper prologen om hur han fick sina krafter och vi slipper att se hans morbror skjutas till döds för trettiosjunde gången och tur är väl det – för det är nog få där ute nu som inte vet hur det ligger till angående dessa situationer. Istället så kastas vi rätt in i smeten och får lära oss om vilka knappar som gör vad på vägen mot vår första destination och det hela är väldigt snyggt inbakat.

Terrorister som kallar sig själva för “Demons” har börjat förpesta tillvaron för invånarna i New York och det är upp till oss att sätta stopp för detta. Deras högsta höns är ingen mindre än Mr. Negative och vi bli snart varse om vilka farliga krafter han besitter. Senare i spelet så slår han även ihop sig med flertalet andra ruskprickar, men vilka dessa är nämner jag inte på grund utav spoilerskäl – det är roligare att upptäcka sådant själv och det är inget som jag känner är ett måste att avslöja i min recension av spelet.
Vi får även ta del av Peter Parkers privatliv och karaktärerna som han interagerar med är allt som oftast väldigt välskrivna och intressanta med ett par få undantag. Det idéella vandrarhem som han är funktionär på kryllar av intressanta personligheter och vill man bort från allt vad nätsvingande och spindelupptåg heter så kan man promenera runt i vandrarhemmet och interagera med personer när man än känner för det, vilket är ett välkommet inslag. Det bjuds även på en hel del videosekvenser, men dessa är alltid intressanta och välregisserade så detta fann jag inte som något störande. I övrigt var storyn väldigt spännande och intressant hela vägen fram till eftertexterna.

Vad gäller spelkontrollerna så har Insomniac verkligen lyckats, med råge. Slagsmålen är väldigt följsamma, smidiga och även vackra att titta på då animationerna är löjligt välgjorda. Nätsvingandet har en liten inlärningskurva, men bemästras rätt snabbt. Den superläckra grafiken som vi bjuds på hjälper till en hel del att få fighterna att se brutalsnygga ut – också.

Slagsmålen är tack vare spelkontrollerna och det snygga animationsarbetet en fröjd att spela.


När det kommer till det spelmässiga så finns det något jag har att klaga på och det är sidoaktiviteterna. Visst, i början är det riktigt kul att stoppa rån, jaga bovar i bilar med mera – men när huvudberättelsen ligger på runt tjugo timmar i längd så blir dessa aktiviteter alldeles för tjatiga. Sedan finns det även fiendebaser som man kan slå ut och tyvärr blir det lite tjatigt att örfila fiendevåg efter fiendevåg när man har gjort det ett tag. Efter att storyn är slut så är det mest sidoaktiviteter som vi lämnas kvar med, vilket har gjort att jag har lagt spelet på hyllan till dess att DLC-paketen släpps.

För att knyta ihop säcken är detta ett spel för dig om superhjältar ligger dig varmt om hjärtat. Vet du även med dig att vacker grafik, tight spelkontroll och en intressant story lockar så köpet desto mer befogat. Detta är utan tvekan det bästa Spidey-spelet som har släppts sedan Spider-Man 2 som släpptes för fjorton år (!) sedan.

BETYG: 9/10

SPELINFO
Format: Playstation 4
Genre: Action
Utvecklare: Insomniac Games
Utgivare: Sony
Åldersgräns: 16 år
Släppdatum: 7 september 2018

Christoffer Andersson
Följ mig

Christoffer Andersson

25 år gammal spelnörd bosatt i Östergötland. Förutom att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Straholic.se så tycker han även om att pyssla med grafisk design och samla på bluray-filmer. Storfavoriten är spelserien Metal Gear Solid och talas det illa om TV-serien "Vänner" i hans närhet så blir han snabbt defensiv.
Christoffer Andersson
Följ mig

Latest posts by Christoffer Andersson (see all)