Solid Snake – Min barndomshjälte

Solid Snake – Min barndomshjälte

6 mars, 2017 0 av Christoffer Andersson

Jag minns det som om det vore igår. Undertecknad var åtta år gammal och under en rätt grå höstdag år 2002 kom min far hem med ett sprillans nytt Playstation 2, bundlat med Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Ytterligare ett par spel hade inhandlats, för att även jag och min yngre syster skulle kunna spela på konsolen. Speltimmarna med dem andra spelen skenade iväg som en avlöning men jag kunde ändå inte sluta tänka på det. Det var ett vuxenspel som det så fint hette, så att fick inte spela det vilket förhöjde min nyfikenhet ännu mer.

Vid den här tiden så brukade en utav mina kusiner komma över ibland och då han var äldre än mig så hade han tillåtelse att spela spel med högre åldersgräns. Jag såg min chans och bad om att få titta på, vilket jag fick under villkoret att jag skulle blunda om det blev obehagligt. Jag behövde aldrig blunda, då Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty inte är ett skräckspel på långa vägar. Mina engelska-kunskaper sträckte sig ungefär till “hello” vid denna tidpunkt, så jag fattade knappast vad som sades eller vad som skulle göras – men det hindrade mig inte från att bli oerhört fascinerad utav Hideo Kojimas andra del i Metal Gear Solid-sagan.

Åren skenade på och till slut hade jag fått börja kolla på 11-årsfilmer och vissa är ju våldsammare än andra – det vet vi ju. Jag lyckades till slut förhandla mig till att få spela det då jag nu ansåg mig vara tillräckligt mogen för det och jag gav goda argument, så som att jag kan skilja på spel och verklighet till exempel. Jag började spela och blev helt såld, jag älskade det. Jag blev häpen över den djupa storyn, de komplexa karaktärerna och grafiken som ändå såg rätt bra ut även ett par år efter dess släpp.

Vi går vidare, nu till 2005 då jag var 12 år gammal. Jag och min familj är inne på en galleria och strosar runt lite. Som den spelnörd jag var (och är) så drog jag kroppshyddan tillsammans med min far mot Game för att kika lite på spel. Då får jag syn på det – Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Jag använde knappt internet under denna tiden, så att detta spel skulle släppas och till råga på allt redan fanns ute hade helt och hållet susat mig förbi. Efter en stunds övertalning så får jag med mig spelet hem och den annars rätt korta bilresan till vårt hus har nog aldrig känts så lång. Vad kan man säga om den tredje delen? Av många därute så klassas det som världens bästa spel genom alla tider och jag själv är inget undantag. Jag älskade varenda nanosekund utav spelet. I mitt tycke faller allting precis rätt på plats. Karaktärerna är briljanta, berättelsen är superb och grafiken var riktigt vacker för sin tid.

Åren gick ännu mer och Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots släpptes år 2008 till Playstation 3, en maskin som i dåläget var så pass dyr att jag slutade att tänka på den abrupt. Men så en vacker vårdag under 2014 så gjorde jag slag i saken och inskaffade mig ovan nämnda maskin tillsammans med ett exemplar utav det fjärde spelet i den japanska spionsagan. Trots att jag spelade spelet sju år efter dess släpp så gillade jag det som tusan. Det nådde aldrig upp till Snake Eater, men klådde iallafall enligt mig del nummer två rätt hårt.

Och nu är vi framme här under 2017. Jag har spelat besvikelsen som stavas Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Förstå mig rätt nu, det är ett bra action- och smygspel men bara inte ett bra Metal Gear Solid helt enkelt.

Att den femte delen inte nådde upp till förväntningarna gör mig inte så mycket så här i efterhand. Anledningen? Man spelade inte som Solid Snake – Min barndomshjälte.

Christoffer Andersson
Följ mig

Christoffer Andersson

24 år gammal spelnörd bosatt i Östergötland. Förutom att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Straholic.se så tycker han även om att pyssla med grafisk design och samla på bluray-filmer. Storfavoriten är spelserien Metal Gear Solid och talas det illa om TV-serien "Vänner" i hans närhet så blir han snabbt defensiv.
Christoffer Andersson
Följ mig

Latest posts by Christoffer Andersson (see all)