Split

29 januari, 2017 3 av Christoffer Andersson

splitheader-copy

Genre: Thriller / Regissör: M. Night Shyamalan / Längd: 117 minuter

STORY
I denna film får vi bevittna hur den schizofrene Kevin, med sina 23 olika identiteter tar tre unga kvinnor till fånga. Dessa kvinnor får sedan kämpa för sitt liv och försöka anpassa sig utefter varje identitet som deras kidnappare har. Då denna films story är invecklad och väldigt intressant så är detta det enda jag avslöjar om den, då jag inte vill förstöra upplevelsen på tok för mycket för er som läser och eventuellt planerar på att kika på denna rulle framöver.

SKÅDESPELARINSATSER
James McAvoy gör ett toppenjobb och spelade mig nästintill av biostolen. Av alla de olika personligheter vi får möta så lyckas han övertyga tittaren om att varje sådan är unik och en helt egen personlighet. Att på en halvsekund agera som en iskall mördare till att sedan ändra om helt till ett litet barn är i mina ögon ett tecken på talang och han sköter det hela galant, hela filmen igenom.

Tyvärr så var de tre unga kvinnornas roller rätt klyschigt skrivna. Vi har den desperata med stor överlevnadsinstinkt, en ensamvarg och en bortskämd. Endast “ensamvargen” övertygade mig medan de två andras skådespeleri var rätt styltiga, om man frågar mig.

SOUNDTRACK
Här har Shyamalan gjort rätt ifrån sig på alla plan och levererar en solid ljudupplevelse till varje moment som gör att vi sitter som på nålar vid precis rätt tillfällen. Ett kasst soundtrack kan förstöra en annars bra film, så det är skönt att regissören här har visat att han vet vad han sysslar med.

SNABBA TANKAR
Innan jag hade sett filmen så var jag smått tveksam då filmskaparens filmer ofta håller olika hög klass, enligt mig så brukar varannan utav Shyamalans filmer vara bra och då jag inte har sett hans senaste film (innan denna) så var det klart att man var en aning osäker. Men allt som allt är detta en riktigt bra popcornrulle som gör att du sitter som på nålar under hela filmen. Det största minuset (förutom två av de kvinnliga karaktärerna) var att slutet kändes lite väl hastigt, det blev lite för bråttom under de sista tio minuterna.

betygsplit

Christoffer Andersson
Följ mig

Christoffer Andersson

24 år gammal spelnörd bosatt i Östergötland. Förutom att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Straholic.se så tycker han även om att pyssla med grafisk design och samla på bluray-filmer. Storfavoriten är spelserien Metal Gear Solid och talas det illa om TV-serien "Vänner" i hans närhet så blir han snabbt defensiv.
Christoffer Andersson
Följ mig

Latest posts by Christoffer Andersson (see all)