Fifa 18

Fifa 18

11 december, 2017 0 av Christoffer Andersson

Ännu ett år betyder ännu ett Fifa-spel. Frågan som vi nu ställer oss är, hur står sig detta gentemot tidigare delar i serien?

Till att börja med så är jag ingen direkt fotbollsfantast, inte när det gäller att följa det på TV åtminstone. Så jag har varken något lag som jag håller extra varmt om hjärtat och har heller inte stenkoll på exakt alla regler, stora namn och liknande. För mig har Fifa alltid varit ett spel som är allra roligast när man spelar det emot en vän i samma soffa. Då skiner spelet till som allra bäst och just därför (bland flera anledningar) är Fifa 18 ett fantastiskt spel.

Till skillnad från tidigare spel i serien så bjuds vi denna gång på ett storyläge kallat The Journey. Jag var till en början en aning skeptisk, men så här med facit i hand efter att ha spelat igenom detta läge så är jag riktigt imponerad. Jag drogs in i berättelsen och att se hur karaktären utvecklades efter varje match var riktigt intressant vilket ändå måste ses som något imponerande – då denna typen av spel mest brukar vara pang på och inte innehålla just storylägen.

När det kommer till spelmekaniken så gillar jag klivet som har tagits. Denna gång känns spelarna mer levande än någonsin tack av mycket noggrant animationsarbete och det faktum att grafiken också imponerar är ett plus i kanten. Visst var det föregående spelet också snyggt, men det känns som att man har satsat lite extra krut denna gång och fläskat på lite. Spelare svettas, i repriser ser vi hur benmuskler spänner sig och liknande. Det är lite svårt att sätta fingret på det, men jag tycker att man har lyckats gå från arkadkänslan en aning och lyckats ta fram en bra blandning av simulator och arkad. Tillräckligt enkelt för de som bara vill spela någon match då och då, men också tillräckligt djupt för de som vill nästla ned sig i urtjusiga dribblingar och passningstaktiker. Man har även lyckats få till den artificiella intelligensen riktigt bra, så att spela mot bottar när man kör offline fungerar finfint det också, utan att det blir på tok för lätt.

Vad gäller ljudet så finns det inget att klaga på här, enligt mig. Man lyckas att få fram en sorts mäktig känsla när publiken hurrar och det känns väldigt häftigt när spelarna äntrar planen i början på matchen och självklart även när målen görs. Kommentatorernas röster låter glasklara och allt från läderkulor som nuddar marken till höga stön från nyligen fällda spelare får det att låta väldigt trovärdigt.

Hur som haver, vet du med dig att du gillar fotboll så är detta definitivt ett spel för dig – men det är också ett spel för dig om du gillar att utmana nära och kära. Oavsett, så tror jag att du kommer att ha väldigt kul med detta spel.

BETYG: 9/10

SPELINFO
Testad version:
Xbox One
Genre:
Sport
Utvecklare:
Electronic Arts
Utgivare:
Electronic Arts
Åldergräns:
3 år
Släppdatum:
29 september 2017

 

Christoffer Andersson
Följ mig

Christoffer Andersson

24 år gammal spelnörd bosatt i Östergötland. Förutom att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Straholic.se så tycker han även om att pyssla med grafisk design och samla på bluray-filmer. Storfavoriten är spelserien Metal Gear Solid och talas det illa om TV-serien "Vänner" i hans närhet så blir han snabbt defensiv.
Christoffer Andersson
Följ mig

Latest posts by Christoffer Andersson (see all)