Couch co-op – En egen typ av gamer

Couch co-op – En egen typ av gamer

1 mars, 2017 0 av Martin Johansson

Att vara gamer idag är inte lätt, för så fort du har blivit en så finns det många underkategorier att välja mellan. Tillhör du PC Masterrace, eller är du en console peasant? Om du valde det senare alternativet, vilken konsol spelar du på? När du väl har besvarat den frågan, vilken typ av spel tycker du bäst om? Och en sista fråga; Föredrar du singleplayer eller multiplayer?

När jag definierar mig som en gamer så titulerar jag mig som en couch co-op gamer och jag kommer i denna krönika att förklara varför jag har valt just den titeln. För att kunna förklara hur jag blev en så får vi gå tillbaka till min barndom och spelvanorna jag hade där och då.

När jag var liten så var min lillebror min bästa vän, han är ett år yngre än mig och med tanke på att vi bodde utanför stan utan andra barn i vår egen ålder bland grannarna så är det naturligt att det blev så. Den första konsolen vi spelade på vår SEGA Megadrive II, och favoritspelet där var Captain America and the Avengers av två goda anledningar: den första är att vi fick ta rollen som superhjältarna som vi har sett på TV när våra äldre syskon tittade, och den andra anledningen var att två stycken kunde spela samtidigt och samarbeta för att besegra alla versioner av Ultron och andra skurkar. Vi förstod inte alltid vad som hände på skärmen – men vi hade kul! Och där sattes den första spiken i vad som senare skulle bygga upp till hur jag tänker idag som vuxen.

Åren gick och oundvikligt ändrades våra preferenser när det kom till spel, min bror tyckte bättre om att spela Grand Theft Auto och Black Hawk Down, medan jag istället fastnade för spel som uppmuntrande till att antingen spela med eller mot varandra, så som Tekken 3 och Teenage Mutant Ninja Turtles. Och eftersom vi gillade olika sorters spel så spelade vi således inte med varandra lika mycket, utan jag hittade andra som uppskattade den här sortens spel.

En av dessa vänner är definitivt min äldsta, vi har varit vänner i snart över 15 år. Problemet var ju dock att jag bodde i Kungälv, och han i Alingsås så det var ju inte bara att springa över under en eftermiddag, utan istället planerades det in resor med tåg och övernattningar som innehöll många spel med just fokus på multiplayer. Och favoriten var Mario Party som vi spelade både på Gamecube och Wii med många skratt och sena nätter. När han började bli äldre så tröttnade han och hans familj på konsoler och började spela på PC istället och då blev det lite mer fokus på singleplayer-spel, men även stora onlinespel som World of Warcraft och Star Wars: The Old Republic. Och det var ju jättekul för dem, för de spelade de här spelen ihop som en familj, men det var inget jag fastnade för. Missförstå mig inte, det är två bra spel – men inget jag ville spela för att jag inte hade pengarna eller lusten att spendera tid på dem.

Vid det här laget har jag hunnit börja på högstadiet, och om man pratade om gamers då så fanns det egentligen bara ett spel, och det var just World of Warcraft. Alla spelade det, ja förutom jag och min lillebror, och det var ständigt ämnet om man började prata om spel. För om man pratade om Pokémon som också var väldigt stort under den här tiden, så var man väldigt barnslig och löjlig. Jag och mina bästa vänner under högstadiet smög iväg till källaren för att kunna spela det vi ville, vilket för det mesta var kortspelet Yu-Gi-Oh, och det var för att de ”tuffa” eleverna tyckte det var jättekul att göra sig lustiga över att vi spelade detta.

När jag flyttade till Falköping för att börja gymnasiet så hade jag inga vänner som gillade mina sorters spel, utan jag lärde mig att uppskatta Counter-Strike och Warcraft 3 då de var de mest populära i mitt umgänge, och visserligen kan det vara mycket co-op i de spelen men de kunde vara krångliga när man skulle starta upp ett spel med andra.

I år har jag bott i Falköpings kommun i hela nio år och jag har fått upp ögonen för bräd- och figurspel under de senaste åren, samtidigt som jag samlar kontroller till min familjs Playstation 4 och tycker att Nintendo Switch är en helt underbar konsol för min typ av gamer.

Det är mycket möjligt att du som läser nu funderar på hur jag egentligen klassificerar en ”couch co-op gamer”, för jag har ju bara pratat om mina erfarenheter gällande spel, och då har det inte enbart varit digitala spel, utan även andra sorter. Och om du tänker så, så har du rätt.

En gamer är en som enbart håller på med de digitala spelen enligt många, men det är det som är så underbart med ”couch co-op gamers”, de är gamers från spelens alla hörn och som uppskattar att spela tillsammans eller mot vänner i samma rum, vid samma bord, i samma soffa. För dem är det viktigare att ha en gemenskap att spela med än vad det är att ha det senaste AAA-spelet på den senaste konsolen. Det kvittar om man är PC Masterrace eller en Console peasant, om man hellre spelar retro-spel eller bara håller sig till en konsol. Det är gemenskapen som är viktigast.

Så för att avsluta den här texten vill jag bara säga att jag är en stolt couch co-oper – en egen typ av gamer.

Martin Johansson
Följ mig

Martin Johansson

Nybliven småbarnspappa som håller på med Youtube. Martin är ett stort fan av Pokémon-serien även om han anser att det senaste spelet i serien är ett av de svagare. Försöker ständigt hitta olika konsolspel som kan spelas ihop med sambon eller med vännerna hemma i vardagsrumssoffan. Är även en stor brädspelsentusiast
Martin Johansson
Följ mig

Latest posts by Martin Johansson (see all)