Annabelle: Creation

Annabelle: Creation

19 december, 2017 0 av Christoffer Andersson

Annabelle är tillbaka i ännu en film, som utspelar sig innan den första. Christoffer har sett den och delat ut ett betyg.

Filmen:
Dockmakaren Samuel och hans fru Bee sörjer sin dotters bortgång länge, men efter tolv år så saknar dem rörelsen i huset som barn ofta ger, så de öppnar sina dörrar för en nunna och flertalet flickor från ett nedlagt barnhem för att tillgodose de med mat i magen, tak överhuvudet och en plats att sova. Allt är frid och fröjd till en av flickorna försöker öppna en dörr, som hon i samma sekund som hennes hand nuddar handtaget aldrig får öppnas, under några som helst omstädnigheter. Nyfikenheten tar över och till slut tar sig flickan in i rummet och ser ännu en mystisk dörr. När hon öppnade den så förändrades allt och blev sig aldrig riktigt likt igen.

Jag gillar handlingen och att vi här får en bakgrundshistoria om Annabelle. Något som dock gjorde mig en aning besviken var att jag inte blev rädd en endaste gång under filmen över huvud taget. Visst, i flertalet scener så hänger en obehaglig känsla över – det ger jag dem, men jag blev aldrig så där riktigt rätt, så att man hoppar till eller klämmer ur sig ett illvrål och stör både grannar och familjemedlemmar.

Skådespeleriet är riktigt bra, bitvis. Mannen som spelar Samuel (Anthony LaPaglia) gör ett toppenjobb med att portättera en sliten, sörjande och sargad man. Barnen gör även bra ifrån sig och levererar trovärdiga rolltolkningar.

Bilden:
Något jag noterade redan i början av filmen var att färgmättnaden kändes väldigt blek, medan svärtan sitter som det ska. Jag vet inte om det är gjort så med flit för att förmedla en “gammal” känsla till filmen eller ej, men det hjälper ändå till emellanåt – främst i mörka scener där man på något sätt lyckas förmedla stundens allvar med den bleka och lite urtvättade bilden. Kornigheten fanns där under vissa lite mörkare scener men överlag så hålls kornigheten på en låg nivå.

Ljudet:
Här har man lyckats riktigt bra. Det verkligen dånar i vissa nyckelscener och musiken gör att man lätt rycks med. Dialogen är precis lagom och miljöljuden likaså.

Extramaterialet:
Här får vi djupdyka i The Conjuring-universumet som Annabelle-filmerna är del utav och även ta en snabbtitt på studions kommande film The Nun, men även två kortfilmer som filmen har inspirerats av samt borttagna scener och det sedvanliga kommentarspåret från regissören.

BETYG: 7/10

FILMINFO
Regissör:
David F Sandberg
Manus:
Gary Dauberman
Skådespelare:
Anthony LaPaglia, Samara Lee m.fl
Speltid:
109 minuter
Genre:
Skräck, thriller
Släppdatum:
2017-12-11
Åldersgräns:
15 år

 

Christoffer Andersson
Följ mig

Christoffer Andersson

24 år gammal spelnörd bosatt i Östergötland. Förutom att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Straholic.se så tycker han även om att pyssla med grafisk design och samla på bluray-filmer. Storfavoriten är spelserien Metal Gear Solid och talas det illa om TV-serien "Vänner" i hans närhet så blir han snabbt defensiv.
Christoffer Andersson
Följ mig

Latest posts by Christoffer Andersson (see all)