American Made

American Made

29 december, 2017 0 av Christoffer Andersson

Pengar, pengar och ännu mer pengar. Christoffer har sett den riktigt spännande filmen American Made och delat ut ett betyg.

Filmen:
Vi får följa Barry Seal, en (till en början) helt vanlig pilot som flyger passagerarflygplan till diverse olika destinationer i USA. En dag blir han ertappad med att smuggla cigarrer av en myndighet och lovas att slippa att ställas inför rätta om han utför ärenden åt denna myndighet. Sagt och gjort sätter han igång och det dröjer inte långt förrän det blir dubbelspel av det hela. Bland annat Pablo Escobar (som vid detta tillfälle inte var i närheten lika känd som han är idag) får nys om Barry och vill börja frakta kokain och vapen på Barrys plan, helt utan myndigheternas vetskap – så klart. Så här fortsätter det ett bra tag och pengarna börjar växa till enorma högar. Digitala konton var inte en så stor grej på denna tid (sent 1970-tal och tidigt 1980-tal) så i ren desperation börjar han gräva ned pengar i trädgården, köpa upp diverse företag och liknande för att på så viss gömma undan och tvätta pengar. Snart går det dock utför och pressen på Barry blir stor när alla hans bundsförvanter vill olika saker.

Filmen är från första bildrutan mycket spännande och det händer något i princip hela tiden. Tom Cruise gör ett toppenjobb som Barry Seal och porträtterar väl vad på tok för mycket pengar till hands kan göra med en man. Manuset är välskrivet och karaktärerna likaså. Det är inget som står ut jättemycket här när det kommer till just karaktärsutbudet men karaktärerna är åtminstone inte tråkigt eller dåligt skrivna, vilket är bra då en slarvigt skriven roll kan dra ned en films helhetsintryck och betyg om det vill sig illa.

Bilden:
Här har man lyckats riktigt bra. Färgerna är glasklara, ljuset sitter som det ska och svärtan gör sitt jobb galant. Jag noterade inte någon kornighet en enda gång under filmen vilket är imponerande, inte ens i mörkare scener.

Ljudet:
Likt med bilden så har man också lyckats väldigt bra här. Musiken är väl kanske inte något man minns i efterhand då det är “actionfilm 101”-musik som gäller. Inget som sticker ut men som hjälper filmen mycket i viktiga nyckelscener med att förmedla spänning och liknande. Vapenljud, dialog och annat låter även det bra och det finns inget konkret att klaga på här.

Extramaterialet:
Här bjuds vi inte på jättemycket, men iallafall åtminstone något. Vi bjuds på dem sedvanliga borttagna och förlängda scenerna, ett kommentarspår av filmens regissör, hur man gick till väga för att filma allt och lite till.

BETYG: 8/10

 

FILMINFO
Regissör:
Doug Liman
Manus:
Gary Spinelli
Skådespelare:
Tom Cruise, Caleb Landry Jones m.fl
Spelti
d: 110 minuter
Genre:
Thriller
Släppdatum:
2017-12-18
Åldersgräns:
11 år
Christoffer Andersson
Följ mig

Christoffer Andersson

24 år gammal spelnörd bosatt i Östergötland. Förutom att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Straholic.se så tycker han även om att pyssla med grafisk design och samla på bluray-filmer. Storfavoriten är spelserien Metal Gear Solid och talas det illa om TV-serien "Vänner" i hans närhet så blir han snabbt defensiv.
Christoffer Andersson
Följ mig

Latest posts by Christoffer Andersson (see all)